Tilbage til oversigten


08.
March
Kl. 00:00

D-A-D

http://www.d-a-d.dk/

Veteranerne sparker god gammel drengerøv på forfriskende bistert og energisk nyt album. (Ekstra Bladet, 4 stjerner)

At blive gammel med stil og den sejhed, der præsenteres her, er alt andet lige betragteligt bedre end at dø ung. (Politiken 4 hjerter)

D-A-D gør ikke noget, de ikke har gjort før. Men de gør det, de er bedst til, og de gør det bedre end i meget lang tid. Det er sgu helt rart at have dem tilbage igen. (Soundvenue, 4 stjerner)

?drengene er tilbage i Disneyland efter mørkets frembrud, og det klæder dem! (Gaffa, 4 stjerner)

?DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK? kaldte nationalrockerne deres 11. studiealbum der, som citaterne ovenfor antyder, viste kvartetten i forrygende form. D-A-D var i den grad tilbage ved rødderne, hvad publikum begejstret kvitterede for, da bandet i 2012 drog på intensiv turne, med mere end 60 koncerter over hele Europa. I 2013 bliver det kun til ganske få koncerter i Danmark ? mens D-A-D fortsætter deres Europa-turne med gigs i bl.a. Tyskland, England og Frankrig.

D-A-D blev dannet tilbage i 1984 og spillede sine første koncerter samme år. Fra starten som et country-punket og underholdende alternativ til det alt for poppede og det alt for indadvendte, der dengang var de to fremmeste stilretninger på den danske scene. Bandet ? der dengang hed Disneyland After Dark (hvilket de senere fik forbud mod fra selveste Disney-koncernen) ? debuterede på vinyl året efter, med den fine EP ?Standing On The Never Never?, der fik pressen til at rubricere bandet under den smalle genre ?ko-punk?.

D-A-D skabte sig hurtigt ry som et forrygende liveband ? og grundlagde tidligt kernen af den trofaste fanskare, der siden har fulgt bandet. I ´86 kom debutalbummet ?Call Of The Wild?, der allerede året efter blev fulgt op af ?Draws A Circle? ? og det er på disse tidlige albums man kan finde senere klassikere som ?Marlboro Man?, ?It´s After Dark?, ?Isn´t That Wild? og programerklæringen ?I Won´t Cut My Hair?. Langsomt forsvandt det meste af country-lyden, til fordel for en hårdere og sine steder decideret heavy-inspireret rock.

Det helt store gennembrud var en realitet med ´89-albummet ?No Fuel Left For The Pilgrims? - der med hovedsangen ?I´m Sleeping My Day Away? gjorde D-A-D til DKs førende band. Med det album tiltrak D-A-D også amerikanske pladeselskabsfolk i massevis ? og det endte med at Warner lagde en million Dollars på bordet og fik D-A-Ds signaturer på en pladekontrakt til gengæld. Den nye aftale resulterede i et mindre gennembrud i såvel USA som Japan, Tyskland og Australien ? og der var lagt op til at gå hele vejen når et nyt album var på trapperne. D-A-Ds selvironi og i hjemlandet højt elskede humoristiske sans, viste sig dog i USA også at være bandets Akilleshæl ? og efter skuffende salg af ?Riskin´ It All?, løb den amerikanske forbindelse ud i sandet. D-A-D var dog stadig populære andre steder ? og kunne igen sælge i omegnen af 500.000 eksemplarer af et album, der lagde træffere som ?Bad Craziness? og ?Grow Or Pay? til sætlisten.

Der blæste nye og langt hårdere musikalske vinde på D-A-Ds femte studiealbum, ?Helpyourselfish?, der kom på gaden i 1995 ? mens gruppen i 1997 var tilbage ved det melodiøse og sine steder nærmest følsomme på den populære ?Simpatico?, hvor det pludselig var stærke ballader som ?Home Alone 4? og ?Hate To Say I Told You So? der flød fra radiostationerne. I 1999 var det exit til D-A-Ds trommeslager siden starten, Peter Jensen ? og til gengæld velkommen til Laust Sonne, hvis engagement og multimusikalske talenter gav bandet ny luft og kreativitet. I 2000 kom ?Everything Grows? ? der med sange som titelnummeret og ?Nineteenhundredandyesterday?, fastholdt D-A-Ds position som DKs største rockband.

I 2002 hed udspillet ?Soft Dogs? ? hvor D-A-D også viste nye sider af sig selv. Titelnummeret var endnu et monsterhit for bandet ? og på den efterfølgende turne var D-A-D i absolut særklasse. Drømmen om en anderledes spektakulær sommertur, med bandet selv som medtilrettelæggere, led en krank skæbne i 2002 med ?Wig Wam?-projektet? ? men at modgang ikke nødvendigvis er af det evigt onde, har D-A-D været et lysende eksempel på og allerede i 2005 var gruppen tilbage i fineste form med albummet ?Scare Yoruself?. Det stærkt rockende album blev suppleret af live-DVDen ?Scare Yourself Alive? og ikke mindst mere end 100 overbevisende koncerter i ind- og udland løbet af 2006 og 2007 ? og på alle planer satte D-A-D en tyk streg under deres status som Danmarks mest elskede rockband. ?Monster Philosophy? var titlen på D-A-Ds 2008-udspil ? og hvad monstret havde på hjerte var fuldtonet rock´n´roll og blændende ballader. Samme år kom dokumentarfilmen ?True Believer?, hvor D-A-Ds mangeårige visuelle mastermind, Torleif Hoppe, havde åbnet sine private arkiver og klippet et underholdende og kærligt portræt af bandet.

Hvorfor D-A-D hver gang forlader scenen som sejrherrer, er såmænd ikke så svært at forstå, når man har overværet bandets koncerter. En aften med D-A-D er sammensat af lige dele elektricitet og tyngde, har velgørende humor og samspil i særklasse - og trækker selvfølgelig på et sangkatalog med klassikere i hobetal, spillet af et band der ikke bare er gode musikere, men også har showmanship langt ud over det sædvanlige. I mere end 20 år har D-A-D efterhånden henrykket danskerne med deres helt egen udgave af rockmusikken ? og at dømme efter den nuværende form, er det et særdeles veloplagt band der nu har taget hul på endnu et kapitel af fremtiden.

D-A-D: Jesper Binzer (vokal og guitar), Jacob ?Cobber? Binzer (guitar), Stig Pedersen (bas) og Laust Sonne (trommer).